ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ 3, 54622, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2310220490
ΑΙΓΑΙΟΥ 43 (ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 324), 15233, ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
6936806060
ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ
και
Θεραπεία Παθολογίας Τραχήλου Μήτρας
Τί είναι η Κολποσκόπηση?
Κολποσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία παρατηρούμε τον τράχηλο της μήτρας με το εξειδικευμένο μηχάνημα-σύστημα μεγεθυντικών φακών- το κολποσκόπιο. Πραγματοποιείται με τη γυναίκα σε τυπική γυναικολογική θέση εξέτασης, δε διαφέρει από την εξέταση για το τεστ ΠΑΠ, διαρκεί όμως 5-10 λεπτά. Με την εξέταση αυτή έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μεγενθυμένη την εικόνα του τραχήλου, παρατηρώντας λεπτομέρειες σχετικά με την υφή και την αιμάτωση του. Η τοποθέτηση μη καυστικών ή τοξικών διαλυμάτων όπως του οξικού οξέος 5% και του διαλύματος Lugol στην περιοχή της ζώνης μετάπτωσης ενδοτραχήλου-εξωτραχήλου μας απεικονίζουν με λευκωπή ή κιτρινωπή απόχρωση αντίστοιχα τις περιοχές οι οποίες έχουν βλάβη. Στη συνέχεια λαμβάνονται, ανώδυνα για την ασθενή, βιοψίες από τα σημεία αυτά και αποστέλλονται για παθολογοανατομική εξέταση.
Παθολογία τραχήλου
Η παθολογία του τραχήλου της μήτρας ανευρίσκεται στα όρια του ενδοτραχήλου με τον εξωτράχηλο (ζώνη μετάπτωσης). Κύριος υπεύθυνος για αυτές τις αλλοώσεις είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus ή HPV). Ο ιός έχει 200 τύπους αλλά οι πιο παθογόνοι είναι ο 16,18,31,33 και 45 των οποίων έτοιμα αντισώματα εμπεριέχονται στα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και εμβολιάζονται δωρεάν όλες οι γυναίκες ηλικίας 12-18. Αρχικά γίνεται ο έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου. Υπάρχουν τρία διαφορετικά συστήματα αξιολόγησης του τεστ, όλα όμως συμφωνούν εάν ένα τεστ είναι αρνητικό ή εάν ανευρίσκονται παθολογικά κύτταρα που μπορεί να υποδεικνύουν προκαρκινικές καταστάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση η γυναίκα είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε κολποσκόπηση και βιοψία, εάν η εξέταση το υποδεικνύει. Το πλεονέκτημα της βιοψίας είναι ότι η πιθανή αλλοίωση εξετάζεται σε όλο της το πάχος και κατηγοριοποιείται ακριβέστερα σε σύγκριση με την κυτταρολογική εξέταση (τεστ ΠΑΠ), η οποία εξετάζει μεμονωμένα κύτταρα και δίνει μόνον ενδείξεις.
Η Σταδιοποίηση
Η ταξινόμηση της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας γίνεται με βάση το παθολογοανατομικό πόρισμα της βιοψίας που λαμβάνεται κατά την κολποσκόπηση. Έτσι, η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία ή αλλιώς CIN έχει τρείς κατηγορίες ανάλογα με το βάθος της διήθησης της αλλοίωσης στις τρείς φυσιολογικές στοιβάδες του τραχήλου:
CIN I: Διήθηση στη βασική μόνο στοιβάδα (1/3 του πάχους).
CIN II: Διήθηση στις δύο από τις τρεις στοιβάδες (2/3 του πάχους).
CIN III: Διήθηση όλου του πάχους (3/3).
Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι ενδεικτικές για καρκίνο, όμως το επόμενο στάδιο μετά το CIN III είναι ο καρκίνος του τραχήλου, επομένως το CIN III πρέπει να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά ως προκαρκινική κατάσταση
Οι προοπτικές
CIN I:Πιθανότητα ανάκαμψης μέσω του ανοσοποιητικού συτήματος 65% σε γυναίκες <26 ετών που δεν καπνίζουν μέσα σε ένα χρόνο. Εάν εμμένει χρειάζεται επεμβατική θεραπεία.
CIN II: Χρειάζεται άμεση επεμβατική θεραπεία.
CIN III: Χρειάζεται άμεση επεμβατική θεραπεία.
Επεμβατική θεραπεία
Εκτομή της ζώνης μετάπτωσης (LLETZ)
Εκτελείται ανώδυνα για τη γυναίκα με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Με σύστημα ηλεκτοδιαθερμίας αφαιρείται το πρόσθιο τμήμα του τραχήλου πάχους 3-5mm και έτσι ανανεώνεται το τμήμα του τραχήλου της μήτρας το οποίο έχει τη βλάβη. Η ασθενής συνεχίζει με αντιβιωτική κολπική κρέμα για μια εβδομάδα. Η θεραπεία αυτή ενδείκνυται σε:
-
CIN I που δεν υποστρέφει στο φυσιολογικό μετά από ένα χρόνο παρακολούθησης με κολποσκόπηση (ανα 6μηνο).
-
CIN II
Κωνοειδής εκτομή του τραχήλου
Εκτελείται υπο γενική αναισθησία στην κλινική. Με νυστέρι, ηλεκτροκαυτηριασμό ή LASER γίνεται εκτομή του μεγαλύτερου τμήματος του τραχήλου σε μορφή κώνου. Το παρασκεύασμα στέλνεται για παθολογοανατομική εξέταση και ελέγχονται τα πίσω όρια για επιβεβαίωση εκτομής όλης της βλάβης.